2014 m. gruodžio 31 d., trečiadienis

2014-ieji buvo žaismingi



Palydint besibaigiančius metus įprasta susumuoti ir įvertinti atliktus darbus. To, ką šiemet nuveikiau hobio srityje, darbu nepavadinsi, bet bent jau man stalo ir miniatiūrų žaidimų srityje 2014-ieji buvo gana turiningi. Taigi žvilgtelėkime į metus „Kauliukai.lt“ akimis.



I.                    Miniatiūros

Jau daugelį metų iš eilės aktyviausios mano kovos vyko futuristinio miniatiūrų žaidimo „Infinity“ frontuose. Per šiuos metus surengėme bent porą turnyrų ir užbaigėme „dešimtmečio projektą“ - kokius pusantrų metų trukusią kampaniją pagal žaidimo gamintojos ispanų bendrovės „Corvus Belli“ knygą „Campaign Paradiso“. Toliau plėčiau savo miniatiūrų kolekciją, nuo futuristinių PanOkeanijos riterių grįžęs prie mylimų kosmoso klajoklių Nomadų, kurių gretas ir toliau ketinu plėsti bei dažyti.



Akivaizdu, kad „Infinity“ į 2015-uosius žengia su nauju impulsu – neseniai pasirodė trečiasis šio žaidimo taisyklių leidimas, taigi netrukus laukia pažintis su pakeitimais ir pirmieji bandymai žaisti pagal atnaujintas taisykles. Kaip paprastai, savo įspūdžiais pasidalinsiu šiame tinklaraštyje.



Steampunko miniatiūrų žaidimui „Malifaux“ šie metai buvo kiek mažiau sėkmingi. Dar neseniai Lietuvoje gyvavo gana aktyvi „Malifaux“ žaidėjų bendruomenė, kuri dėl įvairių priežasčių pastaruosius metus – pusantrų buvo apsnūdusi ir išsibarsčiusi. Na, bet per šiuos metus pavyko artimiau susipažinti su antruoju „Malifaux“ taisyklių leidimu, ir turiu pasakyti, patobulintos taisyklės iš tiesų gerokai pagerino žaidimą – jis tapo dinamiškesnis, sklandesnis, paprastesnis (bet ne prastesnis). Todėl tikiuosi, kad ateinančiais metais pavyks įkvėpti gyvybės „Malifaux“ entuziastų bendruomenei, juolab, kad nemažai žmonių, iki šiol nežaidžiančių miniatiūromis, šiemet išreiškė norą pažintį su šiuo žanru pradėti būtent nuo „Malifaux“. Taigi tyrinėti košmariškojo miesto paslapčių ateinančiais metais turėtume grįžti visu pajėgumu.



2014-aisiais pradėjome pažintį su dar vienu miniatiūrų žaidimu – kosminiais mūšiais „Firestorm Armada“ visatoje. Pirmieji įspūdžiai buvo puikūs, ir „Firestorm Armada“ dėl palyginti nedidelės modelių kainos laisvai gali būti antruoju ar trečiuoju kolekcionuojamų modelių žaidimu. Dėl laiko stokos šiemet nepavyko rimčiau „išjudinti“ šio žaidimo, tačiau jis tikrai vertas dėmesio – tad galbūt 2015-aisiais rimčiau imsimės ir kosmoso užkariavimo.


Kita smagi šių metų pažintis – futuristinis sporto žaidimas „Dreadball“. Paprastos taisyklės, dinamiškas žaidimo procesas, puikios (ir pigios!) miniatiūros – šis žaidimas rado daug gerbėjų visame pasaulyje, taip pat Lietuvoje, o vienas gerbėjų kaip tik rašo šias eilutes. Šiuo metu Vilniuje startuoja „Dreadball“ lyga, ketiname sužaisti pirmąjį pažintinį sezoną, tuomet ir galėsime pagrįsčiau vertinti šio žaidimo perspektyvas. Pradžia kol kas nuteikia optimistiškai.



Gaila, bet per šiuos metus šiek tiek nutolau nuo Antrojo pasaulinio karo miniatiūrų žaidimo „Flames of War“. Iš dalies suprantama – viskam sunku rasti laiko. Per šiuos metus dalyvavau viename turnyre ir nedidelėje kampanijoje, beveik užbaigiau dažyti savo britų armiją, kuri užima garbingą vietą mano lentynoje, o kaip bus ateityje – matysime. Svarbiausia, kad Lietuvoje yra nedidelė, bet susitelkusi ir aktyvi „Flames of War“ entuziastų bendruomenė, hobis nestovi vietoje, tad progai pasitaikius būtinai grįšime ir į miniatiūrinius Antrojo pasaulinio karo mūšio laukus.



II.                  Stalo žaidimai

Dar aktyvesni 2014-ieji buvo stalo žaidimų srityje. Bandžiau suskaičiuoti, kiek naujų žaidimų pavyko išbandyti per šiuos metus, bet greitai atsisakiau šios minties - esu filologas, ir dideliais skaičiais sunkiai operuoju. „Rikio“ hobio centre yra susikūrusi stabili ir nuolat auganti stalo žaidimo entuziastų grupė, su kuria nuolat išbandome šį tą naujo ir įdomaus.

Kaip antai - žaidimai žvakių šviesoje :)
Tarp didžiausią įspūdį palikusių žaidimų turbūt paminėčiau atominio ginklavimosi varžybų stimuliatorių „Manhattan Project“, burtininkų kovas kortų ir kauliukų žaidime „Seasons“, intrigas ir herojiškas misijas fantastiniame „Lords of Waterdeep“ mieste, nuolat ištraukiamą blefavimo ir intrigų žaidimą „Coup“. Šiemet pavyko pabandyti ir kitus didelius stalo žaidimus, tokius kaip fantastiniai „Rune Wars“ karai ar geležinkelių tiesimo ir logistikos klasika tapusį „Age of Steam“.

"Seasons" buvo vienas įspūdingesnių šiemet išbandytų stalo žaidimų

Be abejo, plėtėsi ir mano asmeninė stalo žaidimų kolekcija. Bene ryškiausia jos žvaigždė – kosminių imperijų žaidimas „Eclipse“, prie kurio, mano dideliam džiaugsmui, su draugais sėdame gana dažnai. Kolekcijoje atrado vietos ir mažesni žaidimai, tokie kaip „King and Assassins“, „Room 25” ar The Stars Are Right“.



Artimiausiu metu pakviesiu pažinčiai ir su kitais žaidimais, per šiuos metus papildžiusiais mano lentyną – tai viduramžių statybų žaidimas „Builders“, gyvenimo viduramžių kaimelyje simuliatorius „Village“, smagus mokesčių rinkimas ir plėšikavimas „Nottingham“ miške. Ir, žinoma, toliau gausinsime kolekciją kitais kūriniais, kurių per šiuos metus pasirodė tikrai daug ir įdomių.

Ką gi, mano hobio metai buvo turiningi. Linkiu sau ir visiems bendraminčiams bei „Kauliukai.lt“ skaitytojams ne mažiau turiningų 2015-ųjų. Tegu kauliukai ateinančiais metais jums rieda puikiai – ne tik prie žaidimo lentos!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą