2016 m. sausio 24 d., sekmadienis

Miniatiūrų žaidimai: tai kuris vis dėlto labiausiai tinka naujokams? (I dalis)

Kolega Saulius savo tinklaraštyje ne per seniausiai paskelbė įdomią miniatiūrų žaidimo „Star Wars: X-Wing“ apžvalgą, kurioje pastebėjo, kad būtent šis žaidimas yra vienas tinkamiausių tapti „vartais“ naujokams į miniatiūrų pasaulį. Pradėjau svarstyti, ar tikrai taip. O pasvarstymai lėmė, kad galiausiai pradėjau lankstyti pirštus ir ieškoti kriterijų, kuriais remdamasis šiuo klausimu galėčiau vienokią ar kitokią pagrįstą nuomonę išsakyti. Taigi verdiktas...




...bus paskelbtas visai netrukus. Kad būtų įdomiau, pakalbėkime apie viską nuo pradžių.

Lyginti pasirinkau tuos miniatiūrų žaidimus, kuriuos pats žaidžiu (taigi šiokio tokio subjektyvumo išvengti, aišku, nepavyks): „Malifaux“, „Infinity“, „Warmachine“ ir „Flames of War“ beigi tą patį „X-Wing“, kurio nekolekcionuoju ir aktyviai nežaidžiu. Bet kad jau nuo jo viskas prasidėjo, tai kaipgi kitaip :)


Lyginimui stengiausi pasirinkti kuo labiau pamatuojamus kriterijus, tokius kaip žaidimo ir modelių kaina, žaidėjų bendruomenės Lietuvoje aktyvumas ar taisyklių prieinamumas. Vis dėlto, šiuos reikaluose tam tikro subjektyvumo išvengti sudėtinga dėl įvairių priežasčių, apie kurias pakalbėsime atskirai. 

Taigi šiame ir artimiausiuose dviejuose įrašuose išnagrinėsime minėtus miniatiūrų žaidimus pagal tris veiksnius: kainą, taisykles ir bendruomenę.

Pradėkime nuo vieno svarbiausių dalykų: eurų.

I        KAINA

Net ir tokiu objektyviu matu kaip potencialios ar realios išlaidos įvertinti vieno ar kito žaidimo patrauklumą nėra paprasta. Žaidimai labai skiriasi. Vieniems pakanka kelių ar keliolikos miniatiūrų mūšiui sužaisti, kitur reikia ištisos armijos, todėl skaičiuoti ir lyginti vidutines žaidimo figūrėlių kainas, mano galva, yra bergždžias užsiėmimas. Todėl pabandžiau įvertinti pradinius kaštus, t.y. kiek kainuoja įsigyti startinį vieno ar kito žaidimo miniatiūrų rinkinį bei paskaičiuoti, kiek dar reikės išleisti norint surinkti armiją, su kuria jau galima žaisti kokiame turnyre.

Tas taip pat nebuvo paprasta, tad štai keli komentarai.

„Infinity“: visi startiniai rinkiniai parduodami už vienodą kainą, tačiau nėra lygiaverčiai. Kiekvienoje dėžutėje rasime šešis modelius, bet vienos armijos (pvz., Aleph, Combines Army) startinio rinkinio pajėgų suma taškais bus didesnė, kitos (pvz., Ariadna) – mažesnė. Norint žaisti rimčiau startinio rinkinio tikrai nepakaks. Išlaidos armijos plėtrai skaičiuotos sąlyginai, darant prielaidą, kad didesniems mūšiams žaisti reikės papildomai įsigyti dar bent šešis modelius, kurių vidutinė kaina – šiek tiek virš 10 eur.

"Infinity" startinis rinkinys - apie 40 EUR. Dėžutėje - tik miniatiūros
Nors „Malifaux“ startiniuose rinkiniuose taip pat randame labai panašų modelių skaičių, šie rinkiniai paprastai gerokai labiau subalansuoti. Įsigijus startinį rinkinį jo daugeliu atveju pakanka gana pilnavertėms žaidimo partijoms, smulkesniems mūšiams − išskyrus kai kuriuos Meistrus, gaujų vadus, kurių pagrindinis vaidmuo mūšio lauke – iškviesti, prikelti ar kitaip „gaminti“ papildomus dalinius. Tokiems išlaidų reikės daugiau. Pirmajai gaujos plėtrai gali pakakti dar poros – trejeto papildomų modelių, kurių vidutinė kaina svyruoja apie 10 eur.

„Warmachine“ pradinis rinkinys – vadinamasis „Battle Group“, dėžutė, į kurią įeina pasirinktos armijos karmagis ir du – trys koviniai konstruktai. Tiek pakanka pirmai pažinčiai, pats įsitikinau. O armijos plėtros kaštus vertinu pagal „Army Box“ komplektą, kurio, pasak leidėjų, pakanka gana konkurencingai turnyrinei armijai susidaryti. Įsigijus pastarąjį, pirmasis startinis rinkinys nėra būtinas, todėl jo nepridėjau prie galutinės („Iš viso“) kainos.

"Warmachine" pradinis rinkinys taip pat kainuoja apie 40 EUR.
Pridedama taisyklių santrauka, dalinių kortelės. Bet norint pradėti
žaisti rimčiau, tiek neužteks. 
Įvertinti vidutines „Flames of War“ išlaidas – velnioniškai sunku. Gamintojas siūlo tik pažintinį dviem žaidėjams skirtą startinį rinkinį „Open Fire“ (60 eurpasidalijus išlaidas ir komplektą su draugu išeina po 30 eur), tačiau ne atskirų armijų pradinius rinkinius. Išlaidų dydį lemia ir žaidėjo sprendimas, ar kolekcionuoti labiau į pėstininkų (dėžutė su viena kuopa kainuoja 36 – 42 eur), ar tankų pajėgas (dėžutė su penkiais tankų modeliais – apie 46 eur.). Savo britų armiją pradėjau nuo kuopos pėstininkų, kurią papildžiau pora tankų junginių (taigi apie 140 eur). 

Planuodami dalyvauti turnyre (didesnės armijos, artilerija, kita technika), šias išlaidas galime drąsiai dvigubinti. Kitos kompanijos (pvz., „Plastic Soldier“) siūlo pigesnes to paties mastelio modelių alternatyvas, tačiau dėl patogumo laikykime, kad esame puristai ir renkama „originalaus“ gamintojo miniatiūras.

Prie visų aukščiau paminėtų žaidimų kaštų dar galima pridėti išlaidas taisyklių knygoms (jei žaidžiate klube, savosios turėti nebūtina, bet praverčia), žymekliams ir panašiems aksesuarams. Visų šių žaidimų modelius dar reikia surinkti ir dažyti patiems. Apie šią išlaidų eilutę kada nors pakalbėsime atskirame įraše J

„X-Wing“ modelių klijuoti ir dažyti nereikia, juos galima naudoti mūšiuose iš karto ištraukus iš dėžės. Startiniame rinkinyje yra taisyklės ir visi kiti reikalingi reikmenys - žymekliai, kauliukai, matuokliai. Įvertinti išlaidas plėtrai iki kolekcijos, su kuria galima dalyvauti turnyruose, sudėtinga dėl laivų ir jų derinių įvairovės. Galima kovoti su aštuonių TIE naikintuvų spiečiumi, tuomet reikės dar papildomų šešių naikintuvų modelių (po maždaug 14 eur). Arba skristi su „Tūkstantmečio Sakalo“ (apie 28 eur) ir poros X-Wing” (pridėkite dar 14 eur prie startinio rinkinio) flotile. Taigi vidutinės išlaidos flotilės plėtrai svyruotų apie 60 eurų.

"X-Wing" pradinio rinkinio kaina panaši, tik su juo
gauname viską, ko reikia žaidimui pradėti, įskaitant taisykles, kauliukus, žymeklius... 


Galiausiai lyginamoji lentelė išsirikiavo taip:
 
Žaidimas
Pradinio rinkinio kaina (EUR)
Armijos plėtra (EUR)
Iš viso
Eilė
Malifaux
~46
30
~77
1
X-Wing
38
60
98
2
Infinity
40
62
102
3
Warmachine
41,2
134,7
134,7
4
Flames of War
60 (30)
140
200 (170)
5
 
Kitame įraše apžvelgsime antrąjį kriterijų - taisykles, jų prieinamumą ir paprastumą. Laukite tęsinio!

2 komentarai:

  1. Puikus straipsnis laukiu pratesimo :)
    Galima butu dar pamineti (bet nebutina) kad warmachine ir Flames of war yra ne skirmish tipo zaidimai, nors warmchine galima zaisti ir kaip skirmish, yra netgi turnyro formatai tam sukurti pvz. "Tooth and claw, Mangled metal"

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Marukai. Galvojau apie tai, bet nutariau šįsyk pernelyg nesileisti į niuansus :)

      Panaikinti