2016 m. sausio 31 d., sekmadienis

Miniatiūrų žaidimai: tai kuris vis dėlto labiausiai tinka naujokams? II dalis - taisyklės


Tęsiame miniatiūrų žaidimų lyginamąją analizę ir aiškinamės, kuris iš jų draugiškiausias pradedantiesiems. Antrasis kriterijus - taisyklės ir jų sudėtingumas.
Žaidimo patrauklumui turi įtakos ir taisyklės bei leidėjo požiūris, t.y. noras arba nenoras jomis dalintis už dyką. Nors „Infinity“ žaidžiu nuo 2009 m., iki šiol šio žaidimo taisyklių knygos neturiu, nes visas taisykles gamintojai nemokamai ir visiškai legaliai skelbia internete. Tuo tarpu „Malifaux“ leidėjai to nesiūlo. Tad čia vertiname du parametrus – ar taisyklės prieinamos legaliai atsisiųsti ir kiek jos sudėtingos.

Čia, žinoma, subjektyvumo neišvengsi. Skirstydamas balus taisyklėms atsižvelgiau į a) pačių taisyklių apimtį, t.y. knygos storį; b) žaidimą keičiančių niuansų ir detalių gausą; c) laiką, kurį vidutiniškai tenka skirti taisyklių išaiškinimui žaidimo nebandžiusiam žmogui.

Žaidimas
Yra (1) / Nėra (0) internete
Sudėtingumas (5 – lengviausios, 1 – sudėtingiausios)
Komentarai
Balų suma/pozicija
Malifaux
0
4
Pagrindinės taisyklės telpa nedidelėje knygelėje, bet kiekvienas modelis turi atskiras korteles su specifiniais veiksmais ir taisyklėmis.
4 / 2
Infinity
1
1
Bazinės taisyklės gana plačios, daug niuansų (įgūdžiai, spec. savybės), kuriuos svarbu atsiminti.
2 / 4-5
Flames of War
0
2
Nors ir gana paprastos, bet plačios bazinės taisyklės. Daug niuansų, išimčių ir modifikatorių, kuriuos reikia atsiminti.
2 / 4-5
Warmachine
1
3
Pagrindinės taisyklės telpa nedidelėje knygoje, taisyklių daugiau nei „Malifaux“. Kiekvienas modelis turi atskiras korteles su specifiniais veiksmais ir taisyklėmis.
4 / 3
X-Wing
1
5
Taisyklės telpa, ko gero, ploniausioje knygelėje. Papildoma informacija – laivų, pilotų ir patobulinimų kortelėse.
6 / 1

Matyti, kad vertinant taisyklių paprastumą ir prieinamumą, „X-Wing“ taip pat atsiduria pirmoje vietoje. Žaidimo gamintoja Fantasy Flight Games internete pateikia tiek mokomąjį vadovėlį, tiek taisyklių sąvadą. Dokumentai nedidelės apimties, iš bėdos juos galima ir pačiam išsispausdinti.

„Flames of War“, nors ir pasižymi gana paprasta „I GO U GO“ mechanika, turi daug įvairių niuansų (aviacija, artilerija, liepsnosvaidžiai, apkasai ir kliūtys ir t.t.), kad per pirmąją pažintinę partiją net nesistengiu visko aprėpti - kitaip kyla didelė grėsmė, kad potencialiam žaidėjui ištins galva. 

Tas dar labiau pasakytina apie „Infinity“ – bazinę mechaniką nesunku suprasti, tačiau eiliškumas, įsakymų ir reakcijų skelbimo tvarka kartais kelia sumaištį naujokams. Jos dar padaugėja į žaidimą įtraukiant desantą, hakerius, kamufliažą, tuzinus skirtingų amunicijos tipų ir t.t. ir pan., tad šiam žaidimui vienareikšmiškai skiriu daugiausiai balų už taisyklių sudėtingumą.


„Malifaux“ ir „Warmachine“ iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastesni dėl palyginti nedidelio bazinių taisyklių kiekio („Warmachine“ jų, vis dėlto, daugiau). Tačiau, kaip sakoma, velnias slypi detalėse: kone kiekvienas žaidimo modelis ir dalinys turi žinotinų, neretai - tik tam modeliui būdingų, labai svarbių savybių, kurių įsisąmoninimas ir suvokimas, kaip kas veikia, taip pat gerokai apkrauna smegenis.

Mano patarimas norintiems pasinerti į karinių miniatiūrų žaidimų pasaulį - nerkite pamažu :) Neskubėkite leisti pinigų modeliams, kol nesužaidėte bent kelių pažintinių partijų ir neįsitikinote, kad jums priimtina tiek žaidimo estetika, modeliai ir pasaulis, tiek ir taisyklės. 

Čia, aišku, labai svarbų vaidmenį atlieka ir žmogus, kuris jus supažindina su žaidimu. Jei po bandomosios partijos pajutote, kad žaidimas jums nepatiko, paklauskite savęs kodėl. Kartais atsakymas gali būti, jog partijos metu jautėte, kad "mokytojas" buvo labiau suinteresuotas partiją laimėti, o ne nuosekliai jums viską išaiškinti. Tada pabandykite darsyk - su kitu mokytoju. Apie tai, kokias klaidas darome mes patys, žaidėjai, supažindindami su mūsų hobiu ir reikalais naujokus, pakalbėsime atskirame įraše.

Tuo tarpu - laukia trečioji analizės dalis ir galutinis verdiktas!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą