2015 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

Ieškote dovanų Kalėdoms? Stalo žaidimai, kurie tam puikiai tiks


Gerai žinau, kad laikas prieš žiemos šventes vieniems kupinas džiugaus laukimo, kitiems – įtampos, lakstant po parduotuves ir sukant galvą, ką padovanoti… khem, įdėti į Kalėdų senelio maišą brangiam žmogui. Stalo žaidimas gali būti puikus sprendimas, ypač, jei ieškote dovanos visai šeimai. Tad žemiau – dešimt (o, pasirodo, netgi vienuolika) pavadinimų, kurie pirmiausiai ateina į galvą, kai reikia pasiūlyti „ką nors smagaus ir ne itin sudėtingo“.



Žaidimus rikiavau pagal kainas, o jas traukiau iš poros Lietuvos interneto parduotuvių, bet atskirų tiekėjų siūlomos kainos gali skirtis. Aha, dar turiu pasakyti, kad jokios parduotuvės nereklamuoju, ir nuorodas tik į dvi iš jų tendencingai sudėjau, atsižvelgdamas į asortimentą ir pačios parduotuvės patogumą. Viskas, galime pradėti.

Iliustracija iš
www.boargamegeek.com


Rory‘s Story Cubes“ (9,99 EUR): paprasta ir smagi pramoga bet kokio amžiaus žaidėjams. Ridenate specialius kauliukus su paveikslėliais, žiūrėdami į išriedėjusius vaizdus sukuriate ir papasakojate kokią nors istoriją. Nors šito žaidimėlio dar neturiu savo kolekcijoje, būtinai jį įsigysiu – visų pirma, dėl ugdomosios vertės, mat „Story Cubes“ puikiai tinka vaizduotei iš kūrybiškumui lavinti. Namų svetainė ir daugiau informacijos apie žaidimą čia, o čia - viena iš vietų, kur galima įsigyti.


  

Saboteur“ (9,99 EUR): tiesą sakant, nesu tikras, ar šį žaidimą dar galite kam nors padovanoti, mat tie, kas bent kiek domisi stalo žaidimais, „Saboteur“ greičiausiai arba turės, arba bus jį ne kartą bandę. O vis dėlto, jei taip nėra, tada šią spragą siūlau užpildyti. Tai blefavimo ir įtarinėjimų kupinas kortų žaidimas, puikiai tinkantis vakarėliams. Žaidėjai atlieka link aukso besikasančių nykštukų vaidmenis, tik ne visi siekia to paties. Tarp „gerųjų nykštukų“ pasislėpęs vienas ar keli „sabotuotojai“, kurie kasybos ekspediciją stengsis sužlugdyti. Va, tik kuris tas nenaudėlis, ne visada paprasta išsiaiškinti... Nuoroda į parduotuvę.

Pridėti antraštę


Bohnanza“ (14,99 EUR). Dar vienas kortų žaidimas, kuriame reikės sodinti pupas. Jei skamba nuobodžiai, atsiprašau, bet taip nėra: žaidimas labai dinamiškas, smagus, kupinas nuolatinio bendravimo ir derybų tarp žaidėjų. Nors „Bohnanza“ taisyklės paprastos, žaidime daug erdvės taktikai, planavimui bei socialiniams įgūdžiams ugdyti. Na, ir šiek tiek kvaištelėjusių visokiausių rūšių pupų iliustracijos žaidimui taip pat suteikia žavesio. Nuoroda į parduotuvę. 


Iliustracija iš hobbyshop.lt
Jungle Speed“ (17,99 EUR). Dar vienas paprastas stalo žaidimas, tik čia pravers ne tiek loginis mąstymas, kiek žvitri akis ir mikli ranka. „Jungle Speed“ yra vikrumo žaidimas: žaidėjai stengiasi atsikratyti turimų įvairiaspalvių kortų, paeiliui po vieną dėdami jas ant stalo. Dviem žaidėjams atvertus tok patį simbolį turinčias kortas, šiems žaidėjams reikia tučtuojau griebti nuo stalo čia pastatytą medinį daiktą, skambiai vadinamą „totemu“. Pirmasis tai padaręs savo kortas atiduoda pralaimėjusiam „miegaliui“. Kortų simboliai panašūs, tad laukite nesusipratimų. „Jungle Speed“ partija trunka apie dešimt minučių, pilnų įtampos ir smagaus klykavimo.  Nuoroda į parduotuvę. 
Iliustracija iš hobbyshop.lt


Blitz“ (13,99 EUR): įtraukiau į kalėdinį sąrašą kaip „Jungle Speed“ alternatyvą, kur vietoje vieno medinio totemo žaidėjai varžysis tvarstydami nuo stalo kelis įvairiaspalvius objektus. Man pasirodė, kad „Blitz“ reikalauja dar didesnio susikaupimo ir reakcijos, tad nuo jo kartais šiek tiek pavargdavau. Bet nė viena partija neprailgo Nuoroda į parduotuvę.


Iliustracija iš
www.boargamegeek.com

Carcasonne” (19,99 EUR): klasikų klasika tapęs stalo žaidimas, kuriame žaidėjai varžosi tarpusavyje iš kortelių dėliodami (ir užimdami) Viduramžių miestus, vienuolynus, kelius ir ganyklas. Puikiai apipavidalintas, paprastas, bet labai įtraukiantis ir azartiškas žaidimas, kur pravers tiek sėkmė, tiek planavimo ir analitiniai įgūdžiai. Pasak leidėjų, tinka vaikams nuo septynerių metų. Dėl to nesu iki galo tikras, bet dar nesutikau „suaugusio vaiko“, kuriam „Carcasonne“ nepatiktų. Nuoroda į parduotuvę.


Iliustracija iš
www.boargamegeek.com
Camel Up“ (27,99 EUR): prestižinį „Spiel des Jahres“ apdovanojimą pernai pelnęs kūrinys visai šeimai. Čia žaidėjai varžosi azartiškose kupranugarių lenktynėse. Gana paprasta žaidimo mechanika ir taisyklės palieka erdvės ir planavimui bei šiokiai tokiai strategijai, o partija sužaidžiama palyginti greitai ir smagiai. Man pačiam „Camel Up“ dėl įvairių priežasčių netapo vienu mėgstamiausių žaidimų (ką aš žinau, gal tie vienas ant kito lipantys kupranugariai neteisingai nuteikia...), bet matydamas, kaip smagiai jį žaidžia įvairaus amžiaus grupės, sakyčiau, kad šiam žaidimui vieta ir po Kalėdų egle, ir šeimos žaidimų kolekcijoje. Nuoroda į parduotuvę.



Iliustracija iš
www.boargamegeek.com
Colt Express“ (28,99 EUR): šiemetinių „Spiel des Jahres“ apdvoanojimų laureatas ir pagrindinė priežastis, kodėl šis pavadinimas atsidūrė šiame sąraše. Pats jo dar nespėjau išbandyti, bet tiek kritikai, tiek mėgėjai yra pažėrę krūvas liaupsių „Colt Express“, kur žaidėjai tampa plėšikais, siaubiančiais traukinį ir siautėjančiais tiek jo vagonuose, tiek ir ant stogų. Parako dūmai, paprastas žaidimo procesas ir aštri konkurencija tarp žaidėjų – ko dar reikia smagiam pusvalandžiui?  Nuoroda į  parduotuvę. 

Katano salos naujakuriai“ (29,99 EUR): dar vienas klasikinis hitas, su kuriuo daugelis sieja pastarąjį dešimtmetį vykstantį stalo žaidimų renesansą. Jei Kalėdų senelio laukiančio žmogaus kolekcijoje „Katano“ dar nėra, galite drąsiai rinktis būtent šį pavadinimą. Žaidėjai čia grumiasi kolonizuodami salą – rinkdami įvairius išteklius, statydami miestus ir kaimus, tiesdami kelius, kartais – derėdamiesi tarpusavyje, o kartais – tiesiog kiaulindami vieni kitiems. Nieko asmeniška. Jei tai, ką papasakojau, skamba sudėtingai, patikėkite, žaidimas milžiniško populiarumo visame pasaulyje pelnė ne dėl storos taisyklių knygos. Greitai išmokstamas, lengvai perprantamas, bet ne taip paprastai įvaldomas – turbūt taip reikėtų apibūdinti „Katano salos naujakurius“. Nuoroda į parduotuvę.

Iliustracija iš
www.boargamegeek.com


7 Wonders“ (37,99 EUR). Šį žaidimą čia įrašiau su šiokia tokia atsarga. Man jis neatrodo sudėtingas, bet kai kurių šiek tiek mažiau patyrusių žaidėjų kaktose mačiau įsimetusias raukšles prie „7 Wonders” stalo. Vis dėlto, tai – puikus, didelį pripažinimą pelnęs kūrinys, kurio partija trunka palyginti neilgai, bet įdomiai iki paskutinės sužaistos kortos. Žaidimą esu aprašęs plačiau, o įsigyti jį galima, ko gero, bet kurioje žaidimų parduotuvėje.


Iliustracija iš
www.boargamegeek.com


Ticket to Ride: Europe“ (39,99 EUR): Kalėdų seneli, statyk roges į pašiūrę ir sėsk į traukinį! Kol kas nesutikau žaidėjų, tiek pradedančiųjų, tiek ir labiau patyrusių, kuriems „traukinukai“ nebūtų patikę. Išsamesnis aprašymas ir nuoroda į parduotuvę pridedami J





Smagaus apsipirkimo - laiko iki Kalėdų dar šiek tiek yra. O jei turite kitokių minčių ir pasiūlymų dėl žaidimų dovanoms, prašome jais pasidalinti. Gražių artėjančių švenčių!  

3 komentarai:

  1. tendencijos ne tendencijos, bet GP viena brangiausių parduotuvių. Kol kas geriausias kainas laiko stalozaidimas.lt

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už informaciją. Manau, būtų vertinga kada apskritai pereiti per lietuviškas e.parduotuves ir sulyginti kainas. Būtinai grįšiu prie šios idėjos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Camel Cup" labai gerai žaidžiasi su vaiku nuo 3-jų metų - boardgame basics - skaičiai, kauliukai, figūrėlių stumdymas ir ėjimo laukimas.
    "Ticket to Ride" - puikus randominis elementas į racionalias strategijas. tiesa kartais tenka pasiderėti dėl kortelių, kurias galima traukti - "nenoriu juodo!".

    AtsakytiPanaikinti