2014 m. kovo 29 d., šeštadienis

Modeliavimas: išpakuojame ir surenkame žaidimo „Firestorm Armada“ erdvėlaivių flotilę


Viens kito uodegas besivaikančius kosminius naikintuvus kol kas atidėkime į šalį: mes išbandyti išties kosminio mastelio erdvėlaivių mūšius! Jau kurį laiką domėjausi britų kompanijos SpartanGames“ leidžiamu miniatiūrų žaidimu „Firestorm Armada“, kur tarpusavyje grumiasi kosminiai kreiseriai, drednoutai, linijiniai laivai ir spiečiai kitų didesnių ir smulkesnių laivų. Pagaliau ant mano stalo – vienos iš žaidime kovojančių frakcijų, Žemės aljanso, laivyno startinė pakuotė. Atidarykime ir pasižiūrėkime, kas viduje.

Dėžutėje - linijinis laivas, trys kreiseriai ir keturios fregatos.
Visiškai pakankama pirmiesiems, nedideliems mūšiams.
Pirmiausiai, kelios pastabos apie patį žaidimą. Bendrovė „Spartan Games“, išgarsėjusi jūrų mūšių miniatiūrų žaidimu „Unccarted Seas“ ir alternatyviosios istorijos kariniu miniatiūrų žaidimu „Dystopian Wars“, pristatė „Firestorm Armada“ 2009 m. Žaidimas buvo gana šiltai sutiktas – visų pirma, dėl gana įspūdingų, detalumu džiuginančių ir palyginti nebrangių erdvėlaivių modelių. Paties žaidimo taisyklės sulaukė šiokios tokios kritikos, tad įsiklausę į žaidėjų bendruomenės pastabas, gamintojai pernai atnaujino taisykles. Kol kas jų detaliau negaliu komentuoti, nes nesu žaidęs nė vienos „Firestorm Armada“ partijos, bet sprendžiant iš palankių atsiliepimų, šįkart „Spartan Games“ pataikė tiesiai į dešimtuką.

Antrojo leidimo taisyklių knyga nudžiugino
pagaminimo kokybe, paprastumu ir aiškumu.
„Firestorm Armada“ pasakoja apie epinį tarpžvaigždinį konfliktą, kurio epicentre ‒ žmonija (tapusi viena iš dominuojančių rasių) bei kelios didesnės ir mažesnės ateivių tautos. Žaidime naudojami 1/10 000 skalės kovinių erdvėlaivių modeliai, o žaidėjai, kaip ir kituose kariniuose miniatiūrų žaidimuose, kolekcionuoja pasirinktos rasės flotiles, renka ir dažo modelius bei grumiasi jais ant tarpžvaigždinius mūšių laukus imituojančių stalų. Lazeriniai, atominiai, plazminiai ir kitokie ginklai, torpedų atakos ir abordažas, apgaulingi manevrai – čia valdome ne saujelę naikintuvų, o ištisas armadas galingų erdvėlaivių. Juos, be abejo, vaizduoja miniatiūros.



Atidarius startinę dėžutę džiugina ne tik kruopščiai supakuoti modeliai, bet ir krūva kitų dalykų, kurie pravers žaidime. Gamintojai pridėjo ir įvairių žymeklių (naudojamų erdvėlaivių mūšių metu patiriamiems pažeidimams žymėti – tikiuosi juos dažniau naudoti ant priešininko modelių), šablonų ir netgi taktines kortas, kurias jau maniau spausdintis pats.



Nors startinė dėžutė gana didelė, mano ne tokiai lieknai katei
į ją nepavyko tilpti...
Patys modeliai pagaminti iš sintetinės dervos (vad. resino). Modeliai ganėtinai detalūs, tačiau atrodo kiek trapoki – reikės žaisti atsargiai ir jų nemėtyti nuo stalo. To, beje, nepatariama daryti su jokiais modeliais.
Nudžiugino miniatiūrų pagaminimo kokybė – pakako vos vos apeiti jų kraštus su dilde, o šiaip liejimo linijų ar kitokių defektų beveik nebuvo matyti.

Fregatų netgi nereikia surinkti - jos iš
vienos detalės
Stoveliai, ant kurių "kybo" erdvėlaivių modeliai


Surinkimas taip pat ilgai netruko. Daugiausiai detalių – penkios – sudarė flagmaną, linijinį laivą. Kreiseriai sudaryti iš dviejų detalių, o fregatos – iš vienos. Faktiškai, visų modelių surinkimas užtruko apie pusvalandį.

Linijiniam laivui pakako priklijuoti
sparnus/variklio detales
Flagmano modelis, kaip ir pridera,
įspūdingo dydžio
Dėžutėje taip pat buvo detalė, leidžianti vieną iš kreiserių paversti sunkiuoju kreiseriu. Nutariau suklijuoti magnetukus, kad prireikus modelį galėčiau naudoti ir kaip paprastą, ir kaip sunkųjį kreiserį.


Suklijavus magnetukus, kreiserį galima
nesunkiai paversti sunkiuoju pakeičiant
vieną fiuzeliažo detalę
Ir štai flotilė jau padengta gruntu bei paruošta dažymui. Beje, dažai gana nenoriai limpa prie dervos, iš kurios pagaminti modeliai, tad gruntą teks tepti keliais sluoksniais arba prieš dažant modelių paviršių „pašiaušti“ atsargiai pašlifavus juos smulkiu švitriniu popieriumi.




Vienaip ar kitaip, pirmasis įspūdis, vertinant kainos ir kokybės santykį, ‒ labai geras. Dabar nekantriai lauksiu pirmojo mūšio, apie kurį, be jokios abejonės, plačiau papasakosiu šiame bloge. Iš čia kylama į žvaigždes... kariauti!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą