2013 m. rugpjūčio 15 d., ketvirtadienis

Alkani, pikti, (ne)mirę: „Last Night on Earth“


Jūs sužeistas ir mirtinai išsigandęs. Šlubčiodamas perbėgate gatvę, pečiu atlapojate pašiūrės duris. Drebančiose rankose laikote pistoletą ir žibintuvėlį. Atrodo, ramu. Ir... bingo! Kitame pastato kampe riogso bakas. Prislenkate artyn – bake yra kuro. Galėsite jį supilti į aptiktą sunkvežimį ir dingti iš šio košmariško miesto. Grįžtate prie durų: o ne, jos užsitrenkė!.. Staiga pasigirsta dūžtančių stiklų triukšmas –riaumodami ir stenėdami „brrraiiiinz…” (lietuviškai turbūt būtų „smegenaiii“) į pašiūrę įgriūva zombiai. Esate užspeistas. Pakeliate ginklą lemiamai kovai. Spaudžiate gaiduką. Tačiau iš jo pasigirsta tik nieko gero nežadantis „klik”…

Pažįstama situacija? Kuo puikiausiai – atsakytų visi filmų apie zombius gerbėjai. Bet stalo žaidimas „Last Night on Earth“ (bendrovė „Flying Frog Productions“, 2007 m.) yra skirtas ne tik jiems, tačiau kiekvienam, mėgstančiam pavojingus nuotykius bei šiek tiek šiurpo. Žaidimo istorija paprasta: nedidelį miestelį nakčia netikėtai užplūsta žmogienos alkstančių zombių orda. Likę gyvi žmonės išsigelbėti turi laiko iki ryto. Ką konkrečiai reikės padaryti, lemia pasirinktas žaidimo scenarijus. Galbūt gyviesiems teks ieškoti automobilio raktelių ir kuro, kad galėtų pabėgti iš miestelio, galbūt sprogdinti landas, per kurias atkėblina zombiai, o gal išgelbėti kitus likusius gyvus miestelio gyventojus...

Iliustracija iš http://www.flyingfrog.net/lastnightonearth/
Ne visų žaidėjų tikslai vienodi – vienas arba du iš jų („Last Nigth on Earth“ gali žaisti 2- 6 žaidėjai) valdys zombius ir bandys padaryti viską, kad gyviesiems nepasisektų. Likę žaidėjai kontroliuoja žmones, žaidimo herojus, iš kurių kiekvienas pasižymi tam tikromis stiprybėmis bei trūkumais. Kad įveiktų nemirėlių gaujas ir nugalėtų žaidime, „gyviesiems“ teks dirbti kaip darniai komandai.

Žaidimas žavi taisyklių paprastumu – taisykles naujiems žaidėjams galima paaiškinti per kelias-keliolika minučių, ‒ o tuo pačiu yra labai smagus. Čia galite susidurti su visomis įmanomomis filmų apie zombius klišėmis – pavyzdžiui, nemirėlio įkastas personažas gali pasijusti „keistai“... dar vienas įkandimas, ir jis arba ji virs zombiu. Arba herojai netinkamiausiu metu susiginčija tarpusavyje ir praleidžia ėjimą aiškindamiesi santykius, nebodami šalimais zujančių gyvų lavonų. Arba – ypač smagus pokštas – tame pačiame langelyje esantys du personažai, vyras ir moteris, staiga gali sumąstyti, jog tai galbūt jų paskutinė naktis žemėje ir... praleisti ėjimą užmiršę aplink juos šliaužiojančias baisybes.

Visa tai vyksta traukiant ir panaudojant specialias žaidimo korteles (yra atskiros kaladės zombiams ir herojams) bei ridenant kauliukus. Ėjimą visuomet pradeda miruolius valdantys žaidėjai. Kauliukų metimu išaiškinama, ar ėjimui baigiantis, miestelyje pasirodys daugiau gyvų lavonų. Kuo daugiau zombių herojai išnaikina, tuo didesnė tikimybė, kad jų vėl privis. Tuomet judinamos zombių figūrėlės – skirtingai nei gyvieji, nemirėliai juda lėtai, tačiau gali pralįsti pro langus, kanalizacijos vamzdžius, įgriūti pro lubas – žodžiu, keliauti kiaurai pastatų sienas. Jeigu zombiui paėjus jo langelyje yra herojus, šiedu privalo susikauti – gyvasis lavonas būtinai bandys atsikąsti personažo... Kautynių baigtis sprendžiama ridenant kauliukus, tačiau rezultatą gali nulemti ir ypatingos kortos, kurių, tikėtina, tiek zombių, tiek gyvųjų žaidėjai turės savo rankose.

Pajudėjus miruoliams, ateina eilė personažams. Tiesa, jų nedaugėja – netekę kelių herojų, už žmones žaidžiantys žaidėjai paprastai pralaimi, taigi kiekviena netektis būna tragiška bei skausminga. Gyvieji gali judėti greičiau ‒ per tiek langelių, kiek išridena akių kauliuku. Užuot ėję, pastatuose esantys žmonės gali ieškoti vertingų daiktų ir traukti kortą iš herojų kaladės. Tokiu būdu pasiseka rasti tiek pergalei pasiekti būtinų dalykų (kaip antai, automobilio rakteliai), tiek kitokių gėrybių, pvz., ginklų – pradedant šakėmis ar beisbolo lazda, baigiant šautuvu, dinamitu ar grandininiu pjūklu. Herojai gali bandyti zombius nukauti kulkomis ar artimoje kovoje, jeigu personažas ėjimą užbaigia langelyje, kuriame yra gyvųjų lavonų.

Atskiro paminėjimo verta „Last Nigth on Earth“ pagaminimo kokybė – kiekvieną personažą vaizduoja unikali plastikinė figūrėlė, visa krūva jų skirta ir zombiams. Taigi žaidimas labai vizualus, o kiti komponentai – kortos, žymekliai, specialios kortelės ir lenta – taip pat aukštos kokybės ir tarnaus ilgai. Tai svarbu, nes žaidimą greičiausiai norėsis žaisti dar ir dar kartą. Ir ne tik todėl, kad žaidimo lenta sudaryta iš kintamų dalių, tad miestelis kaskart atrodys vis kitaip.
Žaidimo lenta. Nuotrauka iš www.boardgamegeek.com

Dar viena smagi detalė – dėžėje rasite ir CD su specialia muzika šiurpiai žaidimo atmosferai sukurti. Tiesa, man garso takelis nepasirodė itin vykęs (geriau pabandykite „Youtube“ susirasti „zombie movies soundrack“), tačiau tai žaidimo vertės toli gražu nesumenkina.

„Last Night on Earth“ gali pasirodyti kiek mažiau priimtinas žaidėjams, kurie vertina strateginį planavimą: čia, kaip ir „tikrame“ gyvenime su zombiais, daug ką lemia akla sėkmė – išridenti kauliukai bei ištrauktos kortos. Tačiau tiek herojus, tiek nemirėlius valdantys žaidėjai tikrai turės apie pagalvoti (ar šią kortą sužaisti dabar, ar vėliau? Kaip išdėstyti zombius, kad herojai nuo jų nepaspruktų? Ar personažui dar bandyti kuistis pastate ir ieškoti daiktų, ar jau bėgti į saugesnę vietą? Ir t.t., ir pan.). Žaidimas gali užkliūti ir tiems, kurie labiau vertina bendradarbiavimą, o ne konfrontaciją tarp žaidėjų. Sakau iš patirties: po kelių ėjimų zombius valdančio (-ų) žaidėjo (-ų) visi kiti ima nekęsti. Šniurkšt... why nobody loves walking hungry evil dead?..

Na bet tačiau, atmetus šias smulkmenas, jeigu esate filmų apie zombius gerbėjai arba tiesiog norite praleisti smagų, kraupių netikėtumų kupiną vakarą (kuriam pradėti nereikės valandų valandas aiškintis taisyklių), būtinai išbandykite „Last Night on Earth“.

„5 S” įvertinimas:
  • ·       Strategija: 2 iš 5
  • ·         Sėkmė: 4 iš 5
  • ·         Socialumas: 3 iš 5
  • ·         Sudėtingumas: 3 iš 5
  • ·         Smagumas: 5 iš 5


Vidurkis: 3,4 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą