2013 m. rugpjūčio 24 d., šeštadienis

Keisti graužikai ir irzlūs turistai: „Burrows“

Iliustracija iš http://boardgamegeek.com/image/650564/burrows
Kaip toli sutiktumėte važiuoti, kad pamatytumėte... sterblinę žiurkę? O jeigu tai ypatinga sterblinė žiurkė – tarkime, oranžinės, violetinės ar raudonos spalvos? Vis tiek ne? Ką gi, jūs – išimtis, nes stalo žaidime „Burrows“ susiduriame su miniomis kvaištelėjusių turistų, kurie atvyksta į atokią fermą būtent norėdami išvysti unikalią įvairiaspalvių graužikų populiaciją.

Šiame žaidime jūs įsikūnijate į šių žiurkių augintojus miestelyje Gopher Gulch (suprask, „Sūslikų tarpeklis“) ir darote viską, kad jūsų mylimi graužikai jaustųsi patogiai, neperbėgtų į kaimyno sklypą, o atvykus šurmuliuojančių turistų autobusui, teiktųsi išlysti iš urvelių ir jiems pasirodyti. Priešingu atveju, lankytojai jūsų ferma nusivils, o nepatenkinti turistai reiškia jūsų verslo nesėkmę...

Skamba keistokai? Taip ir yra – stalo žaidimas „Burrows“ (kompanija „Z-Man Games“, 2010 m.) gana savotiškas, tačiau ir labai smagus. Jo tikslas – vystyti požeminių tunelių sistemą savo augintiniams. Ir ne bet kaip, tačiau turint tikslą – įrengti patį patraukliausią (ilgiausią) tunelį, kuriame norėtų gyventi ryškiaspalvis žvėrelis. Žaidėjai – „Burrows“ gali žaisti nuo 2 iki 5 asmenų – paeiliui ima iš bendros krūvos ir deda ant stalo korteles, vaizduojančias požeminių urvelių atkarpas.

Užbaigę statyti tunelį, kurio abiejuose galuose yra po morką, ropę ar ridiką, įvertinate urvo ilgį. Jūsų graužikai mėgsta gyventi plačiai: jeigu naujasis tunelis yra ilgesnis negu tas, kuriame iki šiol gyveno atitinkamos spalvos graužikas (jau galėjote atspėti – oranžiniai žiurkėnai minta morkomis, raudoni – ridikais, o violetiniai, aišku, violetinėmis ropėmis. Neklausinėkite...), perkeliate jį į naują, erdvesnį urvą. Jeigu tokios spalvos žiurkiūkščio savo sklype iki šiol neturėjote, o jūsų naujasis urvas yra ilgesnis už kaimyno, galite persivilioti jo graužiką į savo sklypą. Pasirodo, lietuviški kaimynų meilės dėsniai galioja ir graužikų fermose.
Nuotrauka iš http://cf.geekdo-images.com/images/pic1298629_md.jpg


O dabar – smagioji dalis. Laiks nuo laiko į jūsų fermas atvyks turistai, trokštantys išvysti vienos ar kitos spalvos sterblinę žiurkę. Jeigu kaip tik jos savo sklype neturite, sulauksite nusiskundimų, išreikštų nepatenkintų turistų veideliais. Pasibaigus turistiniam sezonui, t.y. žaidėjams išsidalijus visus nusiskundimus, skaičiuojami taškai. Tas, kuris sugebėjo nuvilti mažiausiai turistų, ir tampa žaidimo nugalėtoju!

Burrows” iš pirmo žvilgsnio atrodo itin paprastas žaidimas – jo taisyklės telpa į kelis puslapius (už ką dažnai reiškiu didžiausias simpatijas kompanijai „Z-Man Games“), jas išsiaiškinti ir pradėti žaisti pakanka kelių minučių. Tačiau žaidimui įsibėgėjus prie stalo ima tvyroti nemažai įtampos. Čia būtinas geras planavimas ir gebėjimas įvertinti daugybę aplinkybių: savo ir kaimynų urvų sistemas, galimybes plėstis, tinkamu laiku nuvilioti tinkamą žiurkėną iš kaimyno sklypo, kad atvykę turistai nenusiviltų. Ir kai tik imsite galvoti, kad jūsų graužikai saugūs ir niekur nepabėgs, konkurentas staiga užbaigs neįtikėtino ilgumo tunelį, persiviliodamas jūsų puoselėtą sūsliką kaip tik prieš atvažiuojant turistiniam autobusui...

Gerą įspūdį paliko kiek kvėštelėjusi žaidimo tema bei strategija – žaisdami „Burrows“ daugelis tikrai turės, apie ką pagalvoti. Žaidimas labai dinamiškas ir vyksta gana sparčiai, viena partija trunka 30 – 45 minutes. Taigi jei ieškote linksmos ir paprastos pramogos visai šeimai ar norite „apšilti“ prieš sudėtingesnio žaidimo partiją, pabandykite pasiknaisioti su „Burrows“.

„5 S” įvertinimas:
  •  Strategija: 3 iš 5
  •  Sėkmė: 3 iš 5
  •  Socialumas: 2 iš 5
  •  Sudėtingumas: 2 iš 5
  • Smagumas: 4 iš 5 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą