2013 m. gruodžio 15 d., sekmadienis

Modeliavimas: išpakuojame „Plastic Soldier Company“ Čerčilio tankus


Pradėję pažintį su kariniais miniatiūrų žaidimais, kviečiame iš arčiau žvilgtelėti į svarbią šio hobio dalį – modeliavimą. Išpakuojame ir surenkame Jungtinės Karalystės gamintojų „Plastic Soldier Company“ Antrojo pasaulinio karo britų Čerčilio tankų modelius.

Didelis, sunkus, negražus - toks ir turi būti tikras tankas!
Pradėkime nuo trumpos istorijos. Čerčiliai buvo sunkieji Britų kariuomenės pėstininkų tankai, naudoti Antrajame pasauliniame kare. Tanko pavadinimas siejamas tiek su garsiuoju Didžiosios Britanijos ministru pirmininku ir gynybos ministru seru Vinstonu Čerčiliu, tiek su jo protėviu, Marlborough kunigaikščiu Džonu Čerčiliu. Nuo 1941 iki 1945 m. buvo pagaminta daugiau kaip 7,3 tūkst. Čerčilio tankų, kovojusių Prancūzijoje ir Vakarų Europoje, Šiaurės Afrikoje, Italijoje. Dalis šių tankų buvo perduoti SSRS ir kariavo Rytų fronte. Lėto, sunkiai šarvuoto tanko paskirtis – talkinti pėstininkams ir remti juos puolimo metu.

Siuntinys atkeliavo greitai
„Plastic Soldier Company“ gaminami 15 milimetrų skalės plastikiniai modeliai puikiai tinka Antrojo pasaulinio karo miniatiūrų žaidimui „Flames of War“ ir yra pigesnė alternatyva nei šio žaidimo kūrėjų „Battlefront“ modeliai. Palyginkime kainas – „Battlefront“ dėžutė su trimis Čerčilio tankais kainuoja 22 svarus (88 Lt), tuo tarpu iš „Plastic Soldier“ už netgi mažesesnę kainą (19,5 svaro) gauname penkis tankus. Modelius pirkau internetu, pristatymas kainavo dar apie porą svarų, o siuntiniui mane pasiekti neužtruko nė savaitės.



Dėžutės viduje - detalės penkiems tankams surinkti.
Dėžutėje randame visas dalis, reikalingas penkiems Čerčilio tankams surinkti bei instrukciją. Iš pateikiamų detalių galima suklijuoti net penkių skirtingų tipų čerčilius – III, IV, VI ir V modelio tankus, taip pat AVRE (Armoured Vehicle Royal Engineers) – karo inžinierių tanko versiją. Iki tobulybės trūksta visai nedaug – galingojo VII Čerčilio modelio varianto, tačiau negali gi tikėtis visko...

Kiekvieną tanką sudaro 24 arba 25 detalės, kurias pirmiausiai reikia atsargiai nukirpti nuo liejimo formos. Taigi modeliuojant pravers žnypliukės. Taip pat reikės ir smulkių dildžių po kirpimo liekantiems atsikišimams nušlifuoti.

Kompanijos „Battlefront“ gaminami čerčiliai sudaryti iš 7-8 dalių, todėl juos galima surinkti greičiau. Kita vertus, maloniai nustebimo „Plastic Soldier Company“ liejinių kokybė – detales užteko minimaliai apdildinti, kai tuo tarpu prie metalinių „Battlefront“ modelių detalių, ypač tankų vikšrų, kartais tenka nemažai padirbėti dilde.

Instrukcija likau patenkintas


Detalės nukirptos nuo formos -
metas pradėti klijavimą
Modeliai pagaminti iš kieto plastiko, kuris, nors ir kiek lankstus, gali būti trapokas, ypač turint omenyje itin mažą detalių dydį. Bekerpant nuo formos vienas pabūklo vamzdis sulūžo – laimė, galėjau pasirinkti kitą komplekte pateikiamą alternatyvą.

Kartu su modeliais pateikiamos instrukcijos yra gana aiškios, ir ypatingų keblumų renkant tankus nekilo. Buvo tik šiek tiek neaišku, kaip turi atrodyti užpakalinė tanko dalis ir kam reikalingos visos tos papildomos detalės, tačiau žvilgsnis į internetą ir šiek tiek improvizacijos šį klausimą greitai išsprendė. Apskritai, „Plastic Soldier Company“ modelių detalumas paliko puikų įspūdį – smulkiomis detalėmis, kaip antai kėbule įmontuotas kulkosvaidis, šios bendrovės modeliai netgi pralenkiė „Battlefront“ analogą.

Tankams suklijuoti naudojau superklijus – su jais, renkant tokius smulkius ir iš daugybės detalių sudarytus modelius, reikia dirbti itin atsargiai, kad nesuliptų pirštai. Pažadėjau sau kitą kartą įsigyti specialius, plastikui skirtus klijus, bet ir su įprasta superklijų tūbele rezultatą pavyko pasiekti.

Kompanijos "Battlefront" tankų
bokšteliams naudoju magnetukus..
Vieną tanką surinkti užtrukau apie 15-20 minučių. Visos detalė puikiai susijungia tarpusavyje ir gerai laikosi. Pavyzdžiui, rinkdamas „Battlefront“ tankus visuomet naudoju magnetukus tanko bokšteliui ir kėbului sujungti. Žaidimo metu bokštelis turi sukiotis, bet neatsargiai kilnojant modelius, bokšteliai gali nukristi ir sulūžti. „Plastic Soldier Company“ čerčiliams tai negresia – bokštelis gana gerai įsitvirtina bei laikosi kėbule ir be jokių magnetų.

...PSC Čerčiliams magnetukai nebūtini
Taigi, po poros valandų darbo, galėjau džiaugtis rezultatu – būriu iš 15 mm skalės Čerčilio tankų. Likau patenkintas tiek jų kokybe, tiek detalumu. Vienintelis dalykas, kuriuo jie skiriasi nuo „Battlefront“ analogo – tai svoris. Paėmęs į rankas „originalų“ modelį, pagamintą iš metalo ir resino, jauti, kad laikai... na, solidų tanką. Tuo tarpu „Plastic Soldier Company“ modeliai – lengvučiai. Kita vertus, tai gali virsti ir privalumu, kai tenka transportuoti dideles modelių armijas.

Tankai surinkti ir beveik pasiruošę mūšiui - liko tik juos nudažyti

Kairėje - analogiškas "Battlefront" Čerčilis. Dydis - tas pats, svoris - didesnis,
bet detalumu didesnį įspūdį paliko "Plastic Soldier Company" tankas.
Degtukų dėžutė - kad lengviau įsivaizduotumėte miniatiūrų dydį :)

Apibendrinant, pirkiniu likau visiškai patenkintas: „Plastic Soldier Company“ Čerčilių modeliai yra puikus kainos ir kokybės derinys. O modelius nudažius, ant žaidimo stalo visi jie atrodys vienodai gerai. Rodos, metas imtis dažų ir teptukų...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą