2013 m. lapkričio 1 d., penktadienis

Top 5 stalo žaidimai Helovinui

Kai Vėlinių išvakarėse žemę užplūsta zombiai, vampyrai, šmėklos, vilkolakiai ir kitokie nelabieji, ką daryti mums, paprastiems mirtingiesiems? Aišku, mušti juos! Dideliais kiekiais! Štai keli stalo žaidimai, kurie padės tinkamai tam nusiteikti.

5 vieta: Zombicide”
Žaidimo dėžėje - ištisos miniatiūrinių
zombių ordos!
Nuotrauka iš www.guillotinegames.com
Nuskambėjus žodžių junginiui „mušti dideliais kiekiais“, į galvą pirmiausiai ateina šis kooperacinis stalo žaidimas. Žaidėjų valdomi personažai ‒ zombių apokalipsės herojai, ‒ mieste kovoja su gyvaisiais numirėliais. Kuo daugiau žaidėjai nugali zombių, tuo stipresni tampa jų personažai. Tačiau tuo didesnės ir pavojingesnės nemirėlių ordos juos puola. Esminis žaidimo klausimas ‒ ką pasitelksite: sumanumą ir greitį ar nupjautavamzdį šautuvą ir grandininį pjūklą? Turbūt ir viena, ir kita! Įvairūs scenarijai (ir, pvz., galimybė traiškyti zombius policijos automobiliu – o, taip, ačiū!), kooperacinis žaidimo stilius, reiškiantis, kad arba visi žaidėjai laimi kartu, arba pralaimi pačiam žaidimui, aukščiausia pagaminimo kokybė – krūvos zombius ir personažus vaizduojančių miniatiūrų, lenta, kortelės, ‒ ir gana paprastos taisyklės. Tegu „Zombicidas“ prasideda!

4 vieta: „Chaos in the Old World“

Žaidimo lenta - demonų puolamas mitinis pasaulis.
 Nuotrauka iš www.boardgamegeek.com
Štai, gurkšnojame sau kavą ir postringaujame apie tai, kaip smagu talžyti visokius baubus, net nepagalvodami, kaip jie patys jaučiasi, puldami žemę ir jos gyventojus bei nuolat gaudami nuo jų į dantis. Patikinu: jaučiasi jie puikiai, o tai patvirtina žaidimas „Chaos in the Old World“. Čia žaidėjai tampa labai galingomis blogio dievybėmis – Chaoso dievais, ‒ ir bando užvaldyti pasaulį. Pagal pačias geriausias politeistines tradicijas, dievai varžosi tarpusavyje ir nuolat ieško būdų vieni kitiems pakenkti. Tai nereiškia, kad keistosioms dievybėms rungiantis tarpusavyje, žmonija saugi – pasaulio apsėdimas vyksta sava eiga ir pagal planą. Tiesiog tai taip natūralu ir įprasta, kad gerokai įdomiau pagalvoti, kaip čia dar įspyrus savo bičiuliui į minkštą vietą (t.y. kokį nors čiuptuvų raizginį ar pūlinių sankaupą) . Tad pasitikdami Heloviną, paleiskime demonų armijas su „Chaos in the Old World“.

3 vieta: „Ghost Stories“

Kažink, kaip "Ghost Busters" skambėtų kiniškai?..
Iliustracija iš www.rprod.com
Visų Šventųjų išvakarės ‒ Rytų stiliumi! Šio stalo žaidimo veiksmas mus perkelia į atokų miestelį, kurį puola piktosios dvasios. Žaidėjai ‒ keturi skirtingomis galiomis pasižymintys vienuoliai, kurie visomis išgalėmis stengiasi atremti ataką ir nugalėti ją surengusį piktąjį demoną. „Ghost Stories“ yra dar vienas smagus kolektyvinis galvosūkis: žaidėjai čia turi veikti išvien, labai gerai apgalvoti savo veiksmus, nes kiekviena klaida gali lemti pralaimėjimą. Puikus apipavidalinimas ir iliustracijos, įdomi tema, gana paprastos taisyklės, bet nelengvai įveikiamas žaidimas ‒ jeigu tavo kung-fu neblogas, sugriauk savo namų feng-šui ir įleisk į juos šiek tiek šmėklų su „Ghost Stories“!

2 vieta: „Arkham Horror“

Pokštai baigėsi, bičiuliai – dabar pakalbėkime apie tokius siaubus, nuo kurių žmonės išprotėja... bent jau stalo žaidime „Arkham Horror“. Žaidimo veiksmas perkelia į trečiojo dešimtmečio JAV miestą Arkhemą, į kurį ruošiasi įsiveržti sena, pikta ir negraži (tačiau labai galinga) dievybė. Jos išpuolio preliudija – ordos įvairiausių neregėtų monstrų, su kuriais žaidėjai kovoja šiame žaidime. „Arkham Horror“ taip pat yra kooperacinis – čia arba laimi visi kartu, arba keliauja į ekskursiją adresu Vasaros g. 5, Vilnius

Žaidimo privalumas – istorija. Tyrinėdami Arkhemą žaidėjai traukia specialias kortas, atlieka jose nurodytus veiksmus ir skaito pasakojimą, kuris ilgainiui susilieja į vientisą, įdomų naratyvą. Kiekvienas susidūrimas su pabaisa, kiekvienas istorijos vingis intriguoja – ar pavyks ir šįkart išsisukti sveikam? O gal tyrėjas sunkiai susižeis arba išprotės ir atsidurs Arkhemo psichiatrinėje? Sveikas protas šiame žaidime – vertingas išteklius, kurį prarandame panašiai tokiu greičiu, kaip per išpardavimus netyčia užsukę į Vilniaus „Akropolį“. Bet jeigu tai jūsų nebaugina, tada... „Ph'nglui Mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn!” (tam, kas išsiaiškins šios frazės reikšmę, statau bokalą nervus raminančio skysčio).

1 vieta: „Last Night on Earth“



Šiam zombių stalo žaidimui skiriame pirmąją vietą dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių – ne veltui ir pati pirmoji šio tinklaraščio apžvalga skirta būtent „Last Night on Earth“. Žaidimas puikiai perteikia siaubo fillmų apie gyvuosius numirėlius atmosferą, reikalauja šiek tiek (bet ne per daug) pagalvoti, o svarbiausia – jį žaisdami žmonės ima vieni kitų nemėgti. Ypač tų, kurie žaidime valdo zombius. Braains!



1 komentaras:

  1. Mano TOP 5 "tokiai progai"susidarytų iš "Mansions of Madness", "Betrayal at the House on the Hill", "Ghost Stories", "Fury of Dracula" ir "Serpent's Tongue". Rekomenduoju!

    AtsakytiPanaikinti