2015 m. lapkričio 2 d., pirmadienis

Trys priežastys išbandyti „Android: Netrunner“


Pastarąjį gimtadienį mano geresnioji pusė pateikė tikrą staigmeną išrinkdama dovaną. Staigmena, aišku, buvo ne tai, kad iš savo ištikimiausios stalo žaidimų partnerės ir varžovės gavau... stalo žaidimą, bet pats jo pobūdis. Tai − kolekcionuojamų kortų žaidimas „Android: Netrunner“. Staigmena todėl, kad mes taip ir netapome ypatingais tokio pobūdžio žaidimų gerbėjais, nors ir esame prikaupę šiek tiek „Magic: The Gathering“ ar „Vampire: The Masquerade“ kortų. O kai kurie iš tokių žaidimų (pvz., „Call of Cthulhu: The Card Game“), sakau tiesiai šviesiai, paprasčiausiai renka dulkes lentynoje. Taigi, nors ir labai apsidžiaugiau dovana, kiek nuogąstavau - ar toks pat likimas neištiks ir šio žaidimo?

Tačiau dabar, rašydamas šias eilutes, skaičiuoju, kad vien per pastarąsias kelias savaites „Android: Netrunner“ partijų jau spėjome sužaisti daugiau nei absoliučios daugumos kitų mūsų kolekcijos žaidimų per metų metus. Ir noro pasigilinti į šio, kiberpanko žanro žaidimo subtilybes nemažėja. Veikiau priešingai. Taigi, kas tai ir kodėl „Netrunner“ vertas mūsų dėmesio?

Startiniame rinkinyje - apie pustrečio šimto kortų ir krūva reikalingų žymeklių.
Įmautės nepridedamos - bet jomis rekomenduoju pasirūpinti.
Kautynės virtualiuose mūšių laukuose

„Netrunner“ yra dviem žmonėms skirtas kortų žaidimas, kurio veiksmas žaidėjus perkelia į ne itin tolimą žmonijos ateitį. Androidai, klonai, milžiniški miestai (taip pat – Mėnulyje), viską persmelkusios moderniausios ryšio technologijos ir viską kontroliuojančios piktosios megakorporacijos. Arba bent jau pastarosioms taip atrodo – kažkur, iš kitapus duomenų vandenyno, jas akylai stebi žvitrios hakerių akys. Ne tik stebi, bet ir tyko progos įsilaužti į korporacijų serverius ir ištraukti jų nešvarius darbelius į dienos šviesą.

Žaidimas imituoja šią virtualioje tikrovėje vykstančią kovą. Vienas žaidėjas valdo kurią nors iš korporacijų, bandančių įvykdyti savo schemas ir planus (žaidime vadinamus „darbotvarkėmis“ – agendas). Duomenis apie vykdomus planus korporacija saugo serveriuose, į kuriuos bando patekti kitas žaidėjas, žaidžiantis už hakerį (šio žaidimo terminais, „bėgiką“ – runner). Kova tarp korporacijos ir bėgiko vaizduojama specialiomis žaidimo kortomis: abu žaidėjai turi po atskirą, unikalią kaladę kortų, vaizduojančių programinę ir techninę įrangą, veiksmus, žaidimo personažus ir įvykius.

„Android: Netrunner“ yra asimetrinis žaidimas. Tai reiškia, kad už korporaciją ir bėgiką žaidžiama ne tik visiškai skirtingomis kortomis, bet skiriasi netgi pats žaidimo stilius, taisyklės ir principai. Korporacijos bando laimėti diegdamos (t.y. sužaisdamos ir padėdamos ant stalo) savo darbotvarkes vaizduojančias korteles, kurias stengiasi apsaugoti specialia programine įranga − t.y. kitomis kortelėmis, vaizduojančiomis apsaugines programas ir prietaisus (Intrusion Countermeasures Electronics arba tiesiog ICE). Yra ir kitas būdas korporacijai laimėti – nugalabyti hakerį.

Pradinio rinkinio turinys leidžia žaisti už vieną iš trijų skirtingų
hakerių ir vieną iš keturių korporacijų. Kiekviena - su savo kortų
kalade, specialiomis savybėmis ir vis kitokiu žaidimo stiliumi bei
taktika.
Tuo tarpu pastarasis diegiasi puolamąsias programas – „ledlaužius“ (Icebreakers), skirtas korporacijos apsaugoms apeiti, apsirūpina kita įranga ir atlieka veiksmus, kurių tikslas – prisibrauti prie korporacijos turimų darbotvarkių kortelių, jas pavogti, taip rinkti taškus ir laimėti žaidimą.

Priežastys išbandyti

Čia nesileisiu į išsamesnę apžvalgą apie patį žaidimo procesą. Nors iš pirmo žvilgsnio jis gali pasirodyti šiek tiek sudėtingas, sužaidus porą partijų viskas tampa aišku, ir taisyklių knygos beveik nebereikia vartyti. Juolab, kad visa žaidimo esmė yra kortos, jas daugiausiai ir reikia skaityti. Pradedantiesiems, tokiems kaip aš, iš pradžių labai pravers mokomieji filmukai – puikų įvadinį filmuką yra parengusi ir žaidimo leidėja, kompanija „Fantasy Flight Games“.



Vis dėlto, kuo „Android: Netrunner“ ypatingas ir kodėl jis sulaukė milžiniško žaidėjų pripažinimo visame pasaulyje? Šiuo atveju, galiu kalbėti tik iš savo varpinės – kuo šis žaidimas „nuhakino“ mane patį.

Pirma, įdomi ir netradicinė žaidimo idėja bei tema. Ji, beje, gimė to paties genijaus Richardo Garfieldo, sukūrusio ir klasika tapusį kortų žaidimą „Magic: The Gathering“ galvoje. „Fantasy Flight Games“ tik įsigijo žaidimo licenciją ir perkėlė „Netrunner“ į savo futuristinę „Android“ visatą. Kad ir kaip ten būtų, virtualios kautynės tarp hakerių ir korporacijų yra šis tas naujo. Tai ne įkyrėjusios fantastinės magų, riterių (žemiškųjų ar kosminių), vampyrų, vilkolakių, demonų ir panašių sutvėrimų dvikovos, bet šio to aktualesnio metafora. Juk kiberatakos kiekvieną sekundę vyksta ir mūsų pasaulyje. Suprantu, kad žaidimas neturi nieko bendra su tikrąją kibernetine sauga ir įsilaužimais, tačiau tai vis tiek – tema, kaip sakoma, arčiau kasdienybės.

Antra, žaidimas sukurtas išties puikiai. Jis sklandus, dinamiškas ir greitas. Daugelis kortose aprašytų veiksmų ir efektų yra lengvai suprantami. Pamenu, kai kurių kitų kolekcionuojamų kortų žaidimų korteles tekdavo kaip reikiant pastudijuoti ir pasukti galvą, kad suvoktum, ką ji reiškia žaidime. Bent jau išmėgindami bazinį „Netrunner“ rinkinį su tuo kol kas nesusidūrėme.

Stalas partijai artėjant prie pabaigos. Žinau, kad vaizdas, ko gero,
nesudaro to aukščiau aprašyto sklandumo ir paprastumo :)
Bet tegu tai nesuklaidina.
Trečia, „Netrunner“ iš tiesų yra du žaidimai viename. Žaisti už korporaciją ir už bėgiką – tai dvi visiškai skirtingos patirtys, reikalaujančios kitokio požiūrio ir mąstymo būdo. Korporacija patyliukais rezga savo planus. Korporacijos žaidėjas iš pradžių daugumą kortelių ant stalo deda užverstas ir tik jis žino, kur kas yra: kuriuose serveriuose saugomos svarbios schemos, o kuriuose – aklavietės ir spąstai įsilaužėliui.

Pastarasis visas sužaidžiamas kortas iš karto deda atverstas ant stalo ir bando kurti progas įsilaužimui ar paprasčiausiai atspėti, kuriose serveriuose jo laukia prizas, o kuriuos geriau kol kas palikti ramybėje. Abu žaidėjai (ypač, žinoma, korporacija) priversti blefuoti, rizikuoti, skubėti. Kartais – suklysti ir pralaimėti. O kartais pamatyti, kaip kruopščiai ruošta galimybių grandinėlė suveikia ir priartina žaidėją prie pergalės.

Ne viskas auksas...

Ketvirtas mane nudžiuginęs dalykas yra tas, kad Lietuvoje, atrodo, susibūrusi gana aktyvi „Netrunner“ entuziastų bendruomenė. Patikimi šaltiniai tvirtina, kad pastarajame turnyre rungėsi apie dvi dešimtis žaidėjų, tad lauksiu progos susipažinti bei tikiuosi išbandyti jėgas ne tik tarp namų sienų.

Suprantama, šiokių tokių priekaištų turiu ir šiam žaidimui. Turbūt nereikia nė minėti, kad geros anglų kalbos žinios čia būtinos – kortelėse, kad ir kokios jos aiškios, yra nemažai tekstinės informacijos. Bet čia smulkmena. Gerokai labiau suirzau pastebėjęs, kad kol kas, kiek žaidėme, daugumą partijų laimi bėgikas. Ir čia dar labai švelniai pasakyta. Sunerimęs, kad gal kažką ne taip supratau ar praleidau kokią svarbią taisyklę, pradėjau skaitinėti internetus ir patyriau, kad tą patį pastebiu ne aš vienas.

Todėl, kaip siūlo labiau patyrę žaidėjai, svarbu nepamiršti, kad „Netrunner“ yra ne baigtinis žaidimas: čia svarbu pačiam modifikuoti ir keisti savo kortų kaladės sudėtį, domėtis naujai išleidžiamomis kortomis ir ieškoti geriausių sprendimų bei kelių į pergalę. Šis žaidimo aspektas – nuolatinė raida, − mano galva, yra ir privalumas, ir trūkumas. Viena vertus, vis išleidžiami nauji kortų rinkiniai ir papildymai kuria dinamiką, atveria naujas taktikas ir žaidimo galimybes.

Kita vertus, žaidėjui tai reiškia išlaidas, reikalauja daugiau laiko ir pasišventimo nei įprasti stalo žaidimai. Juos įsigijęs gauni viską, ko reikia žaisti vieną partiją po kitos, kol nusibos. Įsigijęs „Android: Netrunner“ taip pat gauni viską, kas reikalinga pažinčiai su šiuo žaidimu. Bet tai – tik vartai į gerokai platesnį žaidimo pasaulį. Norint jį ištyrinėti, laiko (ir pinigų), reikės gerokai daugiau.

Taigi pažinodamas save ir įvertindamas kitus savo pomėgius ir veiklas, manau, kad tai gali būti šioks toks iššūkis. Antra vertus, pirmoji pažintis su „Netrunner“ buvo išties įspūdinga – tokia, kad kirba labai rimta pagunda į šią visatą ir žaidimo bendruomenę pabandyti „laužtis“ giliau.


Bet kuriuo atveju, „Netrunner“ rekomenduoju visiems šiek tiek labiau patyrusiems žaidėjams, kurie ieško gero žaidimo dviem. Išties gero, be to, tokio, kuriam nebūtina pašvęsti viso vakaro ar popietės. Taip pat tiems, kuriems pabodo kariai, magai, elfai ir orkai, demonai ir ateiviai. Čia, kaip sakoma, vyksta rimtas biznis. Ir rimtas pagalių kaišiojimas piktoms korporacijoms į ratus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą